Το Νοέμβριο του 2011, ο τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κ. Κανελλόπουλος Κανέλλος, ίδρυσε στο Δήμο μας παράρτημα του Ε.Σ.Ε.Π.Α.

Το Μάϊο του 2012, κατέφθασαν τα πρώτα δύο πυροσβεστικά οχήματα πλήρως εξοπλισμένα, χωρητικότητας 2.000 και 2.500 λίτρων, καθώς και ο απαραίτητος ατομικός εξοπλισμός για τους εθελοντές του σταθμού. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, 18 εθελοντές μετέβησαν στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. στα Ριζώματα Ημαθίας και εκπαιδεύτηκαν πάνω σε θέματα δασοπυρόσβεσης. Στεγαζόμασταν σε ανοιχτό χώρο, στο αμαξοστάσιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας όπου και από εκεί επιχειρούσαμε στα διάφορα περιστατικά (45 περίπου για το 2012) έπειτα από εντολές του Κέντρου της Π.Υ.

 

Τον Φεβρουάριο του 2013, άρχισαν οι εργασίες για την υλοποίηση ενός ονείρου, τη δημιουργία εθελοντικού πυροσβεστικού και διασωστικού σταθμού. Μετά από πολύ κόπο συλλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν 3 containers, κατασκευάστηκε το στέγαστρο, απαραίτητο για τα οχήματα, περιφράχθηκε ο χώρος, χωρίς να χρεωθεί ο Δήμος και οι συνδημότες μας ούτε ένα ευρώ, χάρη στις χορηγίες ιδιωτών και στην ανιδιοτελή και άμισθη εργασία των εθελοντών μας.

 

Το 2014 αποκτήσαμε αυτό που επιζητούσαμε, ένα Σωματείο εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Το ονομάσαμε Σ.Ε.ΔΙ.Π. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

«Σώμα Εθελοντών Διασωστών - Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας».

 

Το 2015 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οικόπεδο παραχωρήθηκε, με σκοπό την χρήση του ως έδρα του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού.

Από το 2011 έως και σήμερα έχουμε ενεργήσει σε πάνω από 650 συμβάντα, ενώ όλοι οι εθελοντές μας είναι πιστοποιημένοι από την Πυροσβεστική Ακαδημία και το Σωματείο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.

 

Διαθέτουμε ένα (1) ημιφορτηγό 4χ4 τύπου ντακότα χωρητικότητας 800 λίτρων, ένα (1) πυροσβεστικό όχημα 4χ4 χωρητικότητας 2.500 λίτρων καθώς επίσης ένα (1) υδροφόρο φορτηγό όχημα χωρητικότητας 18.000 λίτρων, οχήματα ιδιοκτησίας του Δήμου.

 

Ο σταθμός μας εδρεύει σε κομβικό σημείο, στην είσοδο της Κάτω Αχdfας (φανάρια) επί της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου 130, ενώ συστεγάζει το εποχιακό στεγασμένο περιπολικό της Π.Υ. , το Ε.Κ.Α.Β. και το «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου μας.

 

Μόνιμο μέλημά μας εδώ και 10 χρόνια, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας.